IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Željko Kopanja rođen je 1954. u Kotor Varoši. Završio je Ekonomski fakultet a novinarsku karijeru započeo je u Glasu Srpske. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini radio je i kao novinar beogradskog nedjeljnika „Telegraf”, gdje je objavljivao tekstove o kriminalnim radnjama tadašnje vlasti RS. Nakon rata u Banjoj Luci osniva dnevni list „Nezavisne novine” koji kritički piše o vladavini Srpske demokratske stranke (SDS) u Republici Srpskoj ali i o režimu bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Tokom 1999. godine „Nezavisne novine” pišu i o ratnim zločinima koje su srpske paravojne snage počinile u ratu u BiH, nakon čega su na Kopanjinu adresu počela da stižu prijeteća pisma. Nekoliko mjeseci kasnije prijetnje su realizovane kada je pod Kopanjin automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Ljekari su se borili za njegov život, bio je klinički mrtav a na kraju je preživio, ali su mu amputirane obje noge. Počinioci atentata do danas nisu otkriveni. Dobitnik je, između ostalog, nagrada: Komisije za zaštitu novinara iz Njujorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije ...

Nagrade

U novembru 2000. godine, Kopanja je dobio nagradu Komisije za zaštitu novinara iz Njujorka. Komisija prepoznaje novinare koji pokazuju hrabrost u odbrani slobode medija uprkos suočavanju sa prijetnjama, fizičkim napadima ili krivičnim progonom od strane vlasti. [3] U istoj godini „Human Rights Watch” dodijelio mu je jednu od svojih „Hellman/Hammett” grantova, oni prepoznaju pisce širom svijeta koji su žrtve političkih pro-gona i koji su u stanju finansijske potrebe.