IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Veran Matić, predsjednik žirija

Veran Matić (rođen 1962. godine u Šapcu), glavni i odgovorni urednik informativnog programa & predsjednik Upravnog odbora B92.

Predsjednik Upravnog odbora B92, glavni i odgovorni urednik informativnog programa i predsjednik Fonda B92. Od 1984. angažovan u oblasti alternativnih i omladinskih medija u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Karijeru je započeo u NTV Studio B, da bi u maju 1989. osnovao Radio B92, prvu nezavisnu radio stanicu u Srbiji. Pod njegovim vođstvom ova stanica je u proteklih 25 godina razvila svoje brojne aktivnosti od kojih su najznačajnija tri medija – radio, televizija i web stranica.

Osnovao je Internet centar – OpenNet, prvi Internet provajder u zemlji, osnivač je i direktor izdavačke kuće Samizdat B92 – izdavačke djelatnosti sa mnogobrojnim naslovima, uključujući i knjige koje se bave istraživanjem ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i o temi prava manjina, pokrenuo je tri magazina i REX kulturni centar, mjesto gdje se održavaju predstave i dešavanja unutar alternativne i progresivne kulturne scene. Dobitnik je mnogih nacionalnih i međunarodnih nagrada od kojih su najznačajnije: Orden Legije časti najvišeg francuskog odlikovanja u rangu viteza za borbu koju je vodio i vodi na čelu B92 za slobodu medija; proglašen je za jednog od 50 heroja slobode štampe na Godišnjoj skupštini Svjetskog ekonomskog foruma, kao i za jednog od stotinu globalnih lidera budućnosti (GLT – Global Leaders of Tomorrow), dobitnik je Godišnje nagrade Komiteta za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists – CPJ), sa sjedištem u Njujorku, kao i MTV Nagrade „Free Your Mind”, i mnogih drugih...
Osnovao je i vodio ANEM (Asocijaciju nezavisnih elektronskih medija), koja trenutno okuplja oko pedeset nezavisnih lokalnih radio i TV stanica širom zemlje. Jedan je od najupornijih boraca za slobodu medija i slobodu javnog izražavanja i dobitnik mnogobrojnih prestižnih međunarodnih nagrada za svoj rad tokom poslednjih 25 godina.
Predsjednik je Upravnog odbora Fonda B92 koji se bavi socijalnim, društvenim, humanitarnim, kulturnim i edukativnim projektima. Između ostalog, obavlja i funkciju SEEMO Koordinatora za Srbiju.

Izdavačke aktivnosti:
Kouredništvo knjige sa Dejanom Ilićem:
„Istina, odgovornost, pomirenje: Primeri u Srbiji” (koautori i urednici: Dejan Ilić i Veran Matić), [Beograd: Samizdat B92, 2000]
Koautor: Oblikovanje umreženog društva, priredili Douglas Schuler i Peter Day – poglavlje br. 8, Civilno umrežavanje u neprijateljskom okruženju: iskustva u bivšoj Jugoslaviji [17]

Članci Verana Matića su objavljivani u sledećim novinama: The New York Times, The New York Book Review, The Wall Street Journal, Index on Censorship, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Monde, The Nation, i u mnogim drugim.

Predsjednik je Komisije za istraživanje ubistava novinara koja se bavi rasvjetljavanjem ubistava kolega novinara i jedinstvena je komisija ovakvog tipa u svijetu, sastavljena od članova novinara, pripadnika bezbjednosnih službi i pripadnika policije koja već ima opipljive rezultate budući da je podignuta optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije, a intenzivno se radi i na rasvjetljavanju druga dva slučaja ubistva novinara. Rad komisije važan je i zbog zaustavljanja prakse nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji.