IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

"FONDACIJA DUŠKO JOVANOVIĆ" saopštava da je dobitnik prve međunarodne novinarske nagrade za za istraživačko novinarstvo
DUŠKO JOVANOVIĆ
Andrew Higgins, The Vashington Post, USA
koji je konkurisao serijom članaka i to: Avganistanske vlasti preuzimaju najveću banku kako bi izbjegle katastrofu Zvaničnici zbunjeni zbog miliona dolara koji avionom odlaze iz Avganistana u Dubai Kriza u Kabul banci uslijedila poslije institiranja SAD-a na čistkama Skupocjeni poslovi sa nekretninama u Dubaiju pokreću pitanja o azerbejdžanskom predsjedniku Kirgistanski ugovori lete ispod radarskog dometa Odluku je donio međunarodni žiri u sastavu: Nick Davies, Olivier Basille, Verica Spasovska, Blagota Mitrić i Slavica Jovanović.

Endrju Higins (Andrew Higgins) pridružio se "Vašington Postu" (The Washington Post) 2009. godine kao viši dopisnik nakon što je pokrivao istu poziciju u "Vol Strit žurnalu" (The Wall Street Journal) od 2003. do 2009. godine.
"Vol Strit žurnalu" priključio se 1998. godine kao šef moskovakog odjeljenja nakon što je prethodno bio u Hongkongu trogodišnji dopisnik za Daleki istok za list "Gardijan" (The Guardian).
Takođe, službovao je kao pekinški a kasnije i moskovski šef odjenjenja za "Indipendent" (The Independent) od 1987 do 1995. godine. Od 1982-1997. godine bio je Rojtersov dopisnik iz Istočne Afrike, Londona i Pariza. Higins je završio Orijentalistiku i dobio bečelor i masters diplomu na univerzitetu Kembridž. Osvojio je Pulicerovu nagradu 1999. godine za Međunarodno izvještavanje.
Ostala Higinsova priznanja uključuju: "German Marshall Fund`s Peter R. Weitz" nagradu za izvještavanje o Evropi u 2008. godine, "Overseas Press Club of America`s Hal Boyle" nagradu za najbolje novinarsko izvještavanje iz inostranstva u 2003. godini kao i britansku novinarsku nagradu “David Holden” 1991. godine.

Slavica Jovanović
Osnivač i direktor “Fondacije Duško Jovanović”

 


 

 

Sedam kandidata ušlo u uži izbor

“Fondacija Duško Jovanović” saopštava da je povodom međunarodnog konkursa za dodjelu nagrade za istraživačko novinarstvo, obavljen prvi krug glasanja od strane međunarodnog žirija u sastavu:
Nick Davies, Oliver Basille, Verica Spasovska, Blagota Mitrić, Slavica Jovanović, nakon čega je konstatovano, prema rezultatima glasanja svakog člana za svaki prispjeli rad, da su ušli u uži izbor sljedeći autori:


1. Andrew Higgins, Washington Post, SAD;
2. Lowrence Marzouk i Petrit Collaku, BIRN, Kosovo;
3. Adrian Mugos, BIRN, Rumunija;
4. Ivan Ninić, Portal Pistaljka, Srbija;
5. Meng Yang, Caijing magazine, Kina;
6. Jeton Muslu, Gazetta Express, Kosovo;
7. Anas Aremeyaro, The New Crusading Guide, Gana.


Radovi na konkurs su prispjeli sa skoro svih meridijana - Evropa, Amerika, Azija, Afrika...
U uži izbor je ušlo sedam radova navedenih autora, umjesto pet, pošto su radovi Meng Yanga, Jeton Muslua i Anas Aremeyaro imali jednaki broj glasova (poena).
Drugi, završni čin glasanja je u toku, za radove koji su ušli u uži izbor, a ime dobitnika biće objavljeno 27. maja 2011. godine, kada će se izvršiti svečano uručenje nagrade.


Slavica Jovanović
Osnivač i direktor “Fondacije Duško Jovanović”