IT Black White 2 - шаблон joomla Авто

Učesnici skupa imali su priliku da na djelu vide kako se plaća borba za slobodu izražavanja u zemljama kao što je Crna Gora –kazao je Bernard Pakeri, glavni urednik Foruma

Svjetski forum urednika osudio je juče nerasvjetljavanje ubistva urednika i direktora „Dana" Duška Jovanovića, a Slavica Jovanović, čelnik Fondacije posvećene prvom ubijenom crnogorskom novinaru, ocijenila je da njegovo ime i djelo ne smiju biti zaboravljeni.

Ovogodišnji svjetski forum urednika koji se održava u Hamburgu, u organizaciji Asocijacije novina, obilježio je nastup Slavice Jovanović, supruge pokojnog Jovanovića, koja je predstavila rad Fondacije i život ubijenog urednika „Dana".
– Na naslovnoj strani Duškovih novina brojimo dane od dana njegovog ubistva. Došli smo do broja 2.324, a pitanje ko ga je ubio i dalje je bez odgovora – rekla je Slavica Jovanović.
Gosti Svjetskog foruma urednika ocijenili su da je u pitanju skandal i kršenje ljudskih prava, ističući zalaganje da se otkriju počinioci ovog teškog zločina.
Glavni urednik Foruma Bernard Pakeri kazao je juče da su učesnici skupa imali priliku da na djelu vide kako se plaća borba za slobodu izražavanja u zemljama kao što je Crna Gora.
– Vjerujemo da se ovakvi zločini više nikada neće ponoviti i da je na mladima da izgrade bolju budućnost. Vjerujemo da će u tome uspjeti – kazao je Pakeri.
Jovanović je ubijen u atentatu ispred redakcije „Dana", 27. maja 2004. godine, a osuđeno je samo jedno lice, i to za saizvršilaštvo, dok ostali počinioci, nalogodavci i motivi zasad nijesu poznati. Tvrdnje vrha crnogorske vlasti da su istražni organi na tragu ubicama pokazale su se kao neistina.
Slavica Jovanović je tokom obraćanja učesnicima Svjetskog foruma urednika istakla da mnogi u Crnoj Gori misle da je Duško sam bio jedina opozicija režimu.
– Duško je ubijen s jasnom porukom – ne usuđujte se da mislite drugačije. Ovdje sam da mi date ruku da ostvarim svoj san – da ne dozvolimo da njegovo ime i njegova žrtva budu zaboravljeni. Cilj Fondacije „Duško Jovanović" jeste da se razvija istraživačko novinarstvo, čiji je začetnik u Crnoj Gori upravo Duško. Prilikom osnivanja, na rođendan Duškovog sina Vojina, Fondacija je uspostavila međunarodnu nagradu, koja će se dodjeljivati svake četiri godine – istakla je Jovanović.
Ona je objasnila da se ta nagrada, čiji će dobitnik biti poznat idućeg maja, dodjeljuje za najbolji istraživački novinarski tekst, a nagrađeni dobija 20.000 eura, zlatnik sa Duškovim likom i povelju.
Svjetski forum urednika odlučio je da detalji o životu Duška Jovanovića i borbe lista „Dan" za istinu o Crnoj Gori, kao i konkurs za nagradu koju raspisuje Fondacija, budu objavljeni na sajtu Asocijacije novina (NjAN).

Marko VEŠOVIĆ

Slavica Jovanović
Slavica Jovanović na forumu urednika u Hamburgu

Smatramo Vladu odgovornom

U izjavi za WAN medij, Slavica Jovanović je istakla da se još ne znaju detalji o ubistvu Duška Jovanovića.
– Sve dok je tako, odnosno dok se ne sazna ko su nalogodavci ovog zločina, smatraćemo Vladu odgovornom – rekla je Jovanović u intervjuu koji se može vidjeti i na popularnom internet sajtu Jutjub.


Stremi visoko, kopaj duboko

Što se tiče priče koju želimo da dobijemo, slogan istraživačkog novinarstva, koji je ujedno i naslov knjige, glasi: „Stremi visoko, kopaj duboko". Onaj ko u tome uspije, to je novinar istraživač koji će biti dobitnik nagrade „Duško Jovanović". Ovom nagradom Fondacija želi da ohrabri novinare da istražuju, i to je razlog njenog postojanja – saopštila je Slavica Jovanović.


Pritisci i tužbe

Tokom sastanka sa predstavnicima NjAN i članovima Svjetskog foruma urednika, Slavica Jovanović je istakla da se mediji u Crnoj Gori suočavaju sa velikim problemima, posebno zbog napada, prijetnji i pritisaka, ali i zbog visokih odštetnih zahtjeva po tužbama za klevetu.
– Ono što je Jovanović pisao prije deset godina danas pišu i drugi crnogorski mediji. Vrijeme je pokazalo ispravnost njegovih stavova. Oni koji danas u Crnoj Gori zastupaju opozicione stavove, nijesu u dobrom položaju – rekla je Jovanović.
Ona je sagovornike upoznala sa tužbama i napadima na list „Dan" i istakla važnost objavljivanja što više tekstova u zapadnoj štampi koji će na realan način prikazati stanje u Crnoj Gori.
Predstavnici NjAN i članovi Foruma kazali su da će poslati misiju u Crnu Goru jer su vrlo zabrinuti za medijske slobode, nakon čega slijedi izvještaj. Oni su poručili da su za ubistva novinara ili za tužbe za klevetu od milion eura mogli čuti samo u djelovima Afrike i Južne Amerike, ali ne i u zemlji koja je blizu statusa kandidata za pristup EU.